ARTICULOS DE OPINION


Revista digital de arte, cultura y opinión en Alicante. Enlace con POESIA PALMERIANA. En estas páginas no podemos estar ajenos a lo que pasa en España ni en el mundo. Dirigida por el escritor, poeta y pintor Ramón PALMERAL. Los lectores deciden si este blog es bueno, malo, o merece la pena leerlo. El periodismo consiste en decir lo que a algunos no les gustaría leer.

viernes, 10 de mayo de 2019

El MARQ, el MUBAG i el IAC celebren el pròxim cap de setmana el ‘Dia Internacional dels Museus’

Els centres culturals de la Diputació d'Alacant se sumen a les propostes de portes obertes de la resta d'espais de la ciutat.
Juega Limpio Orihuela
El cap de setmana del 17, 18 i 19 de maig els centres culturals de la Diputació d’Alacant celebraran el ‘Dia Internacional dels Museus’ amb un complet programa d’activitats per a tots els públics i entrada lliure, sumant-se així a la resta de propostes que es desenvoluparan en altres espais de la ciutat.
Amb el lema ‘Els museus com a eixos culturals: El futur de la tradició’, el Consell Internacional de Museus celebra en 2019, i des de 1977, aquesta jornada la finalitat de la qual és la de conscienciar al públic sobre la transcendència i el paper actiu de la cultura en la societat.
El diputat de l’àrea, Cèsar August Asencio, ha participat aquest matí en la presentació de la programació que paral·lelament i de forma extensiva i inclusiva s’implantarà en nombrosos espais de la ciutat.
“Aquest any la iniciativa se centra en la necessitat d’inculcar a la societat la protecció i difusió de la cultura i de les tradicions per a reforçar en el futur una potent xarxa d’espais actius en les comunitats i entorns pròxims” ha puntualitzat Asencio.A més, ha insistit que “es tracta de convertir els museus en elements transformadors, innovadors i flexibles a les necessitats dels visitants, on es combini el coneixement amb la interactuación i la creativitat”. El Museu Belles arts Gravina, el Museu Arqueològic d’Alacant i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert se sumen a aquesta proposta col·lectiva i de cooperació en la qual s’han involucrat un total d’onze museus i centres de la ciutat. Com en altres edicions, s’ha elaborat un fullet informatiu que es lliurarà al públic amb tota la programació planificada i que servirà com a “passaport” per a canviar per un llapis de fusta sostenible amb llavors una vegada s’aconsegueixin cinc segells de sengles centres.
MARQ
El Museu Arqueològic Provincial ha preparat aquest any tres jornades consecutives de portes obertes, del 17 al 19 de maig, tant en el museu com en els jaciments, en el seu horari habitual d’obertura i amb una completa oferta d’activitats lúdiques. La finalitat, segons Asencio, és “mostrar al públic que el MARQ és un espai modern que genera diàlegs entre pobles, cultures i civilitzacions com a vincle entre el passat, la tradició, el present i el futur”, en aquesta ocasió a través de l’exposició internacional que actualment s’exhibeix sobre ‘Iran. Bressol de civilitzacions’.
El divendres 17 de maig el museu obrirà de 10.00 a 19.00 hores, moment en el qual es durà a terme una representació interpretada per l’Associació Cultural Silentivm Teatre sobre el drama de les dones troianes presoneres dels grecs en la seva última nit a Troia amb el títol ‘Vent sobre la sorra’. Serà en el Saló d’Actes amb entrada limitada a l’aforament del local.
El dissabte, des de les 10.00 a les 22.00 hores, se succeiran diverses propostes, entre elles dos tallers, un d’escriptura persa a les onze i un altre d’orfebreria a les dotze, i un compte-contes per a descobrir als més petits la història de l’antiga Iran, a les sis de la tarda. A les set es complementaran, paral·lelament, un taller de ceràmica islàmica i una actuació de l’Agrupació Musical ‘Il·lusions, Castanyoles i Danses Valencianes’, pertanyent a les aules de la Tercerda Edat d’Alacant-ASAUTE.
El diumenge, amb horari d’obertura del museu de 10.00 a 14.00 hores, es durà a terme un compte-contes persa a les 11.30 hores i un altre taller d’escriptura una hora més tard.
Respecte als jaciments, el Tossal de Manises –Lucentum- i la Illeta dels Banyets obriran el dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 17.30 hores, mentre que el diumenge el faran de 10.00 a 14.00 hores. Tots dos espais celebraran vistes guiades o animades, tallers o jocs a les onze i dotze del matí de totes dues jornades.
MUBAG 
El museu, tancat actualment per obres de condicionament, té prevista la seva obertura a la tardor, però per a commemorar aquesta efemèride obrirà les seves portes de manera excepcional el dissabte 18 de maig a la tarda i el diumenge en horari de demà. Serà en la planta baixa del centre, ja que les sales d’exposicions no estaran obertes al públic, on es desenvolupin diverses activitats, en concret dos tallers i un concert.
El dia 18 es procedirà a impartir un taller per a adults a les sis de la tarda sobre ‘La flor. Musa en l’art’, prèvia inscripció al telèfon 965 14 67 87, en el qual es descobriran flors en la pintura del segle XIX i es crearan composicions florals en un entorn vegetal creat per Sandra Zajac i Norma Gil en el qual el llenç de la ‘Venedora de flors’ de Fernando Cabrera serà la font d’inspiració.
Posteriorment, a les vuit, amb entrada lliure i per a tots els públics, se celebrarà un concert de piano a càrrec de Carlos Izquierdo amb la novetat que el públic assistent podrà anotar les sensacions de l’audició i posteriorment crear partitures improvisades amb les quals es compondrà una peça col·lectiva inèdita.
Finalment, el diumenge el Museu Belles arts Gravina dedicarà la jornada al públic familiar amb el taller ‘Obra de tala i pega’ amb entrada lliure. Extraradi i Daguten i Escola Gràfica de Barri han ideat aquesta iniciativa en la qual, a través de la serigrafia i el collage, els interessats podran transformar obres clàssiques en imaginatives composicions contemporànies.
IAC Juan Gil-Albert 
L’Institut Alacantí de Cultura concentrarà les seves iniciatives el divendres 17 de maig a la Casa Bardín durant tot el dia. Al matí es projectaran sis audiovisuals de museus emmarcats en el cicle ‘Art audiovisual’ en el qual s’estan emetent i comentant els documentals sobre art i patrimoni cultural recuperats i digitalitzats, filmats en súper 8 entre 1979 i 1983.
A les 09.15 hores el director cultural del IAC, José Ferrándiz, presentarà la jornada, acompanyat per la directora del departament d’Art i Comunicació Visual Eusebio Sempere, Juana María Balsalobre. Seguidament i aproximadament cada quaranta minuts es projectarà un vídeo sobre el MARQ, el museu de la Alcudia d’Elx, el Museu Marià Benlliure de Crevillent, el Modernista de Novelda, el Casal de Sant Jordi d’Alcoi i el de l’Assegurada.
A la tarda es realitzarà una trobada amb l’artista Rosell Meseguer i José Luis Martínez Meseguer, comissari de l’exposició ‘L’invisible’ del cicle de ‘Art a la Casa Bardín’, actualment exposada en la seu del Gil-Albert.
A més d’aquests tres espais dependents de la Diputació d’Alacant participaran també en el Dia Internacional dels Museus el MACA, Les Cigarreras, la Llotja del Peix, el Museu Nova Tabarca, el museu del Castell de Santa Bàrbara, el MUA, el Museu d’Aigües d’Alacant i l’espai The Ocean Race.